Lehdistötiedote 28.10.2014

Muistokivi ylä-alkeiskoulun sijaintipaikalle

2015 on koulutuksen juhlavuosi Joensuussa

Vuosi 2015 on Joensuussa koulutuksen juhlavuosi teemalla Koulutus kannattaa. Juhlavuoden tavoitteena on myös saada paitsi joensuulaiset ymmärtämään kotikaupunkinsa hieno koulutustarjonta, myös kertoa tästä muualle Suomeen.

– Koulutus on nykymaailmassa tärkeää yksilön, yritysten ja koko yhteiskunnan kannalta. Samalla kun juhlimme Lyseon lukion 150 vuotta, juhlimme koko joensuulaisen koulutustarjonnan määrää ja laatua. Koulutus on ihmiselle yksi tärkeimmistä tavoista tehdä unelmista totta ja jo siksikin juhlan arvoinen asia, kertoo Joensuun lyseon lukion rehtori Petri Lehikoinen.

Hieman vajaa 150 vuotta sitten aloitti nykyisen länsisillan kupeessa toimintansa suomalainen ylä-alkeiskoulu. Sen seuraaja Joensuun lyseon lukio onkin toiseksi vanhin suomenkielinen oppikoulu. Koulun ensimmäiselle sijaintipaikalle on nyt sijoitettu laatalla varustettu vuolukivilohkare muistuttamaan joensuulaisen koulutuksen ensiaskeleesta.

Mukana juhlavuoden toteuttamisessa ovat Lyseon lukion lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kaupunki, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä ja Pohjois-Karjalan liitto.

Juhlavuoden ohjelmaan kuuluu mm.  Studia Lyseo –sarja, jossa entiset lyseolaiset ja ehkä jotkut muutkin kertovat tekemisistään ja saavutuksistaan.
Sarjan avaa jalkapallovideoista maailmankuulu jalkapallomaalivahti Lassi Hurskainen. Lyseoteatterin juhlavuoden näytelmä on juuri koulun perustamisaikoihin sijoittuva Papin perhe ja sen esitykset ovat 22.-24.1.2015.

Kevään ohjelmaan kuuluvat myös Valtakunnalliset opo-päivät, Opettajuus murroksessa -seminaari, Sosiaalinen kestävä kehitys -seminaari, SciFest ja SciEdu. Syksypuolella ovat vuorossa mm. Lyseon lukion historian julkaiseminen sekä 150-vuotispääjuhla oheistapahtumineen. Juhlavuoden ohjelma täydentyy ja tarkentuu loppuvuoden aikana.

Juhlavuoden ohjelmaan tulee liittymään elementtejä, joiden avulla kuka tahansa voi tulla mukaan osallistumaan juhlavuoden viettoon.

Petri Lehikoinen
Joensuun lyseon lukion rehtori
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 592 8081

Janne "Rysky" Riiheläinen
Hanketyöntekijä
050 567 5233
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.koulutuskannattaa.fi